Atracții Turistice

Vă recomandăm cu drag!


Pârtiile de ski

Domeniul schiabil de la Straja se găsește pe versantul nordic al Munților Vâlcan, la 8 km de orașul Lupeni. Stațiunea Straja însumează momentan 26km de pârtie schiabili, împărțiți în 12 pârtii care pornesc de la altitudinea minimă de 750m până la altitudinea maximă de 1868m.

Cele 12 pârtii ale domeniului schiabil de la Straja oferă o mare diversitate pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

 • Pârtia Straja, cea mai lungă pârtie, are 8,1 km și pornește de pe vârful Straja (1868m). Coboară până la altitudinea minimă de 750m (baza telegondolei). Dificultate, în sistemul internațional – roșu.
 • Pârtia Vf Straja – lungime 1000m, dificultate – roșu;
 • Pârtia Lupului – lungime 519m, diferență de nivel 163m, iluminată nocturn, dificultate – negru;
 • Pârtia canal – lungime 1400m, diferență de nivel 180m, dificultate – negru;
 • Pârtia Lupului II – lungime 750m, diferență de nivel 163m, dificultate – roșu;
 • Pârtia telegondola – lungime 3200m, diferență de nivel 593m, dificultate – roșu;
 • Pârtia canal II – lungime 1200m, diferență de nivel 180m, dificultate – roșu;
 • Pârtia Mutu – lungime 1269m, difernță de nivel 200m, difcultate – roșu și albastru;
 • Platoul Constantinescu – lungime 1740m, diferență de nivel 366m, dificultate – albastru;
 • Pârtia Sfântul Gheorghe – lungime 700m, diferență de nivel 144m, dificultate – albastru;
 • Platoul Soarelui – lungime 405m, diferență de nivel 102m, dificultate – albastru;
 • Pârtia pentru începători, lungime – 400m, dificultate – verde.

Ursul Baloo

Mascota stațiunii este ursul Baloo. Ursul Baloo este cel mai cunoscut personaj din staţiunea montană Straja. Are o poveste neobişnuită, iar de 18 ani a devenit un simbol al zonei de agrement din Munţii Vâlcan. Povestea ursului Baloo a început în anul 2000, pe vremea când, fiind doar un pui, a fost găsit de vânători în pădurile Parângului, în zona Polatişte. O vreme ursul a stat în gazdă la mai multe familii, care l-au îngrijit şi l-au îndrăgit. Când a mai crescut nu a mai putut fi găzduit într-un aparatament de bloc, ursuleţul a fost adus la Straja. În prezent, Baloo trăieşte într-un ţarc de câteva sute de metri pătraţi, amenajat în apropierea pârtiilor din Straja, iar cabanierii susţin că a purtat noroc staţiunii. De la începutul anilor 2000, când Baloo a devenit un simbol complexului turistic, zona s-a dezvoltat aproape continuu, iar în prezent Straja a devenit cea mai importantă staţiune montană din judeţul Hunedoara.

Tunelul cu 365 Sfinti

Tunelul este unic în Europa și conține unul dintre cele mai interesante calendare bisericeşti din Europa, pe o lungime de 54 de metri fiind pictaţi 365 de sfinţi ortodocşi, câte unul pentru fiecare zi din an. Lucrările de construcţie ale tunelului s-au încheiat în anul 2006 şi au continuat, atunci când peretele a permis, cu pictura interioară. A fost nevoie de doi ani de zile pentru ca meşterii să poată finaliza inedita lucrare, dar ceea ce a rezultat are un farmec aparte. Calendarul începe cu luna septembrie, respectând astfel regulile ortodoxiei, şi este pictat pe partea stângă a tunelului. Pentru fiecare zi din an a fost ales câte un sfânt preluat din calendarul ortodox. Data din calendar este marcată cu o candelă care arde în permanenţă la baza picturii care marchează acel moment din an. După o zi, candela aprinsă este mutată la următorul sfânt din calendar. Calendarul reprezintă doar o treime din tunel. Pe tavan sunt pictate scene din Vechiul şi Noul Testament, iar pe o parte a tunelului sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele zece porunci creştine. Nimic nu este la întâmplare. La ambele capete ale tunelului sunt porţi masive din lemn, iar lumina naturală este asigurată prin ferestrele decupate sub forma unor cruci. Iarna, când zăpada este mare, abia dacă se mai poate zări afară, pentru că ninsoarea acoperă aproape în totalitate tunelul. Vara, în schimb, peisajul care se deschide privirii combină verdele tare al muntelui cu panorama Văii Jiului.

Schitul Straja și Crucea Eroilor

Pe lângă atracția turistică de care se bucură, masivul Straja este renumit și pentru încărcătura istorică și religioasă a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificație istorică. În acest loc, în Primul Razboi Mondial, au murit peste 800 de soldați, o parte din ei fiind înmormântați în cimitirul eroilor din Lupeni. La o cabană din Straja, în anul 1996 s-a aprins într-o seară lumina dintr-o încăpere, becul s-a ars, iar flama făcută de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turiști, însă la ceva timp, al doilea incident de acest fel a avut loc, o altă cruce apărând pe un alt bec. Cel de-al doilea bec a fost dus la Starețul Mănăstirii Lainici, care a spus că în acele locuri sunt oameni care au murit în primul razboi mondial și nu sunt îngropați creștinește. Aşa s-a hotărât ridicarea unei cruci, în memoria eroilor neamului. Imediat dupa construirea crucii, inițiatorul acestui proiect a hotărât împreună cu Episcopia Aradului să ridice un Schit lângă Cruce care să aducă pioșenie locului. Cu o înălțime de 18,6 metri și o anvergură de 9 metri, Crucea Eroilor se înalță deasupra Văii Jiului de la altitudinea de 1.485 metri. Fiind iluminată, poate fi observată în serile senine cu uşurinţă şi de pe şoseaua naţională care străbate şi uneşte toate localităţile Văii.

Galerie